Volksvertegenwoordiger

De krant ploft op de deurmat. Ik snel naar beneden om het verkiezingsnieuws tot me te nemen. Grote koppen schreeuwen me toe: “winst voor GroenLinks, het Jesse effect!, linkse splinters zijn weggevaagd – GroenLinks zegeviert”. Ik kom bij het Koggenlandse nieuws en zie daadwerkelijk onze verkiezingswinst staan. Het is echt waar. We hebben de afgelopen maanden hard met elkaar gewerkt om te komen tot drie vrolijke zetels. Van runner-up naar een mooie plek 3 in de raad. Het campagneteam heeft de blaren nog op haar handen staan, van het vullen van de zakjes met bloemenzaad, het flyeren en canvassen langs de deuren in het buitengebied, het mee op stap nemen van de mensen uit een verzorgingshuis in een klein dorpje tot en met onze landelijke zichtbaarheid bij Jinek en Nieuwsuur. Knap stukkie werk kun je wel zeggen. Trots op het resultaat.

Als ik de deur uitloop, in jeans en sweatshirt, realiseer ik me opeens de betekenis ervan. Jeetje ik vertegenwoordig gewoon de Koggenlandse GroenLinks stemmer. Het is niet even naar de Deen supermarkt rijden en mijn wekelijkse boodschappen doen. Er drukt opeens een verantwoordelijkheid op me, die ik eigenlijk nog niet eerder heb waar genomen. GroenLinks heeft een gezicht gekregen en dat gezicht ben ik met mijn collega raadsleden, fractievertegenwoordiger en steunfractielid van onze partij. We hebben een klus te klaren de komende jaren. We hebben waar te maken wat we in ons verkiezingsprogramma hebben opgeschreven, en nog meer dan dat.

Opeens besef ik wat volksvertegenwoordiger inhoud. Wat de betekenis ervan is. En dat mijn ogen en oren nodig zijn om datgene wat er speelt in Koggenland voor het voetlicht te brengen. Nu een aantal kleine partijen niet meer meedoen zullen wij het sociale gedachtegoed meer dan waar moeten maken, naast natuurlijk onze groene en duurzame ambities. In het informatieve gesprek met de VVD leggen we op tafel waar we ons de komende jaren voor gaan. We kunnen partner zijn in de coalitie, in de rol van innovator en veranderaar. Waar voorheen de degelijkheid nog kon zegevieren zijn wij als nieuwkomer van mening dat de kiezer stemt voor een ander geluid. Een tegengeluid! Dat geluid gaan we waarmaken, met de druk van de stem die de GroenLinks kiezer ons heeft gegeven. Met die stem zal ik zorgvuldig omgaan.